Jdi na obsah Jdi na menu
 


Harry Potter a Fénixův řád



ObrazekNa začátku knihy je Dudley napaden mozkomory a nebýt duchapřítomnosti Harryho nevím, jak by to dopadlo. Strýc Vernon je pobouřen a navíc jej naštve množství sov, které se do jeho domu snesou s dopisy. Harry je vyloučen z Bradavic, protože při ochraně Dudleyho porušil výnos o omezení čar a kouzel. Jakmile Dursleyovi odjedou z domu, přijedou pro Harryho členové Fénixova řádu a odvezou jej do bezpečí. Setká se svými přáteli Ronem, Hermionou, Fredem, Georgem a dalšími, Rona a Hermionu seřve za to, že mu až do příjezdu nenapsali o dění v kouzelnickém světě. Seznámí se s členy Fénixova řádu a dozví se o jejich činnosti a členech. Potom jde s panem Weasleyem na přelíčení, na kterém se rozhodne o jeho porušení výnosu o omezení čar a kouzel. Je osvobozen, a Brumbál Popletalovi v podstatě řekne, že si myslí, že mozkomorové nebyli praví, ale že to bylo dílo právě Popletala a několika jeho nejvěrnějších spolupracovníků.

Jakmile se Harry a další studenti spěšným vlakem dostanou do Bradavic, začne zahajovací slavnost, na které se studenti dozvědí, že novou vyučující obrany proti černé magii je Dolores Jane Umbridge, blízká spolupracovnice Korneliuse Popletala. Má zde dohlížet na Harryho a Brumbála, protože ministr kouzel Popletal raději nechce uvěřit tomu, že je Voldemort opět mocný. Bojí se totiž, že by tato zpráva mohla ohrozit jeho kariéru. Proto vše popře a označí Brumbála i Pottera za blázny. Brumbála připraví o několik ocenění a hrozí, že bude pokračovat.

Obrazek

Tahle ženská dělá Harrymu a dalším "vyvoleným" samé naschvály a nepříjemnosti, a takhle to pokračuje velkou část knihy. Pokusí se rozpustit i seskupení několika studentů, kteří se cvičí v obraně proti černé magii. D.J. Umbridge se totiž pokouší zajistit, aby se proti černé magii nemohl nikdo bránit ani ji používat. A tak se tajně několik studentů v čele s Harrym snaží, aby alespoň oni se bránit dokázali.

Vydá také mnoho nařízení, které upravují chod školy, např. zakáže famfrpálovým týmům v Bradavicích fungovat, nechá rozpustit všechny kluby a podobná seskupení studentů atd. Kvůli incidentu, ke kterému dochází, má Harry doživotně zakázán famfrpál.

Harrymu se zdají hrozné sny, ve kterých Harry nejprve vidí, jak je těžce zraněn pan Weasley. Ukáže se, že byl opravdu napaden a nebýt Harryho snu, nejspíš by jej nikdo nenašel a on bez pomoci zemřel. Pak se mu však zdá, že jeho kmotr  Sirius Black je také napaden. Harry a jeho přátelé se tedy vydají na záchrannou akci, majíc na paměti předchozí sen. Avšak vše je jen Voldemortova léčka, kterou vymyslel, aby mohl nechat Harryho zabít. Na místě, které viděl Harry ve snu, na ministerstvu kouzel, však není zraněný Sirius, ale skupina Smrtijedů, služebníků Voldemorta. Těm se snaží záchranná skupina uniknout a právě včas se tam objeví také členové Fénixova řádu. Při boji, který zde nastane zemře Sirius, Harryho kmotr. Dokonce se na ministerstvu objeví sám Pán zla, avšak jakmile uvidí Brumbála, raději rychle zmizí. Avšak to už uvidí i pracovníci ministerstva spolu s ministrem Popletalem. Ten se Brumbálovi a Harrymu omluví za to, že jim nevěřil a rozhodne, že se musí opět rozpoutat boj proti Voldemortovi.



Famfrpál

Míče :

Camrál - Míč má rudou barvu slouží k tomu, aby ho střelci prohodili jednou z brankových tyčí. Dříve byly Camrály s úchytkou a byly to první míče v historii Famfrpálu.

Zlatonka - Zlatonka je třpytivě zlatá se stříbrnými křídly. ObrazekZlatonka je náhražkou ptáčka jménem Zlatonoska. Kvůli Zlatonoščiny křehkosti byla vždy při chycení rozmáčknuta.Jeden vědec však vynalezl míček, velikosti Vlašského oříšku, jménem Zlatonka. Zlatonoska se mezi tím stala ohroženým druhem, Ministerstva Kouzel. Zlatonka má ty samé vlastnosti jako Zlatonoska. Zlatonku chytají chytači. Tím jeho tým získává 150 bodů a zápas skončí. Zlatonku jde těžko najít.

Potlouky - Potlouky jsou černé jako uhel. Potlouky mají za úkol znepříjemnit hru. Snaží se shodit hráče z koštěte.Na odrážení Potlouků slouží Odrážeči Jejich starý název je Krváky.

Hráči :

Celý tým Famfrpálu se skládá ze sedmi hráčů.

Brankář (1) - Brankář brání Střelcům, aby prohodili Camrál brankovými tyčemi.


Chytač (1) - Jeho úkol je jasný chytit Zlatonku dříve než soupeř a tím ukončí hru. Tento úkol mají nejlehčí a nejrychlejší hráči z celého mužstva. Chytači by měli mít dobrou stabilitu na koštěti a dobrý zrak. Chytači jsou nejčastější oběti Potlouků.

Obrazek


Odrážeči (2) - Mají za úkol odrazit Potlouky mířící na spoluhráče a odrazit je na protihráče(nejčastěji aby jim zabránili v útoku). K tomu jim slouží dřevěná pálka.Odráči by měli mít velkou sílu a rovnováhu na koštěti.


Střelci (3) - Střelci jsou nejstarší úkoly v historii Famfrpálu, poněvadž dříve v dávných dobách se hrálo jen na střílení branek. Do brankoviště smí vletět jen ten Střelec, který nese Camrál. Prohozením Camrálu obručí čímž získává tým 10 bodů.

Pravidla :

Hra se hraje ve vzduchu na košťatech. hříště vypadá tak,že na každé soupeřící straně jsou 3 sloupy a na každé z nich obruč. Tři střelcise snaží dát camrálem gól.Ten padne tehdy,proletí-li camrál jednou ze 3 soupeřových obručí.Za každý gól je 10 bodů.Obruče střeží brankář.Dva odrážeči na každé straně odrážejí Potlouky od svého družstva. 7. a nejduležitější hráč hry je Chytač).Za chycení zlatonky je 150 bodů.V tu chvíli zápas končí

Košťata :Obrazek
Duběnka79
Měsíční paprsek
Stříbrný šíp
Zameták 1
Zameták 5
Zameták 7
Zameták 11
Ohnivák Kometa 140
Žíznivá čára
Povětroň
Nimbus 1000
Nimbus 1001
Nimbus 1500
Nimbus 1700
Nimbus 2000
Nimbus 2001
Proutěnka 90
Kulový Blesk


 

Náhledy fotografií ze složky Harry Potter

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář